Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KLAR FOR TUR: På søndag inviterer Håkon Knudsen og Salhus turn- og idrettslag til den årlige familieturen på Tellevikfjellet for 23. gang på rad. – Vi håper det blir folksomt på toppen, sier Knudsen med et smil.

Stien har aldri vært så fin som nå

På søndag er det duket for familietur til Tellevikfjellet i regi av Salhus turn- og idrettslag for 23. år på rad. Siden i fjor har Håkon Knudsen og en rekke andre ildsjeler bygget 20 nye broer og to trapper. – Stien er i bedre stand enn noen gang, sier Knudsen.

Tradisjonen tro er det klart for ny familietur fra Bogetveit til Tellevikfjellet i regi av Salhus turn- og idrettslag førstkommende søndag. Turgeneral Håkon Knudsen håper at flest mulig velger å bli med på fjellturen. Selv har han vært med hvert eneste år siden oppstarten i 1994.

– Jeg håper selvsagt at flest mulig velger å bli med på fjelltur, der de kan nyte naturen og ikke minst den fantastiske utsikten som venter på toppen, sier Knudsen.

­

Håper på rekord

Turgeneralen forteller at det vanligvis deltar mellom 400 og 500 mennesker i alle aldre på den årlige familieturen. Rekorden er på over 700 deltakere, mens det året idrettslaget hadde lavest oppslutning nådde i overkant av 100 personer toppen av Tellevikfjellet. Knudsen understreker at været spiller en viktig rolle.

– I årenes løp har vi tatt imot folk i alt fra nesten sommertemperaturer til snø og vind med storm i kastene. Da det var snøstorm er det egentlig helt utrolig at det kom noen i det hele tatt, men det var faktisk mer enn 100 som gikk helt til toppen, forteller han.

Knudsen håper at de denne gangen får strålende solskinn under familieturen.

– Det er selvsagt kjekt med god oppslutning rundt arrangementet, og det viktigste er at de som blir med får en fin søndag på fjellet. Samtidig har vi et håp om å slå rekorden på i overkant av 700 mennesker, sier han.

I likhet med i fjor skal Mjølkeråen skolemusikklag være med på turen. De skal spille på toppen av Tellevikfjellet cirka klokken 12.00.

– Musikantene skal selv gå oppover turstien med instrumentene sine. Jeg håper at flest mulig av turdeltakerne kommer opp tidsnok til å få meg seg utekonserten, sier han.

Ingen konkurranse

Starten går ved Hitlandsbroen mellom klokken 10.30 og 12.30. Deltakerne går opp til Bogetveit, og deretter fortsetter de på turstien forbi Bogetveitstemma og videre opp til Tellevikfjellet som ligger 391 meter over havet. På toppen blir det servert saft og varm drikke før turen fortsetter ned fra fjellet og tilbake til startpunktet Bogetveit. Knudsen fremhever at dette ikke er en konkurranse.

– Alle skal få gå i eget tempo, og på toppen har vi tatt imot alt fra barn som ikke har hatt sin første bursdag ennå til godt voksne på over 80 år, sier han.

Turgeneralen legger til at det ikke handler om å komme først i mål, men om selve turopplevelsen.

– Målet vårt er å få folk ut i naturen, og vise dem det unike og flotte terrenget vi har her ute, sier han. 

Et eventyr

Sammen med en rekke andre ildsjeler har Knudsen lagt ned et kolossalt stort arbeid på Tellevikfjellet i en årrekke. Bare siden i høst har de laget 50 broer i distriktet. På stien der familieturen går på søndag har de sørget for 20 nye broer og to trapper.

– Vi har gjort alt vi kan for å sette stien i bedre stand enn noen gang tidligere, sier Knudsen.

De har vært i kontakt med næringslivet for å få materialer. I tillegg har Åsane rotary støttet dem økonomisk. Alle materialene har blitt båret opp fra Bogetveit. Ildsjelene satte opp en plakat ved starten av stien.

– Der spurte vi om noen kunne ta med seg noe oppover om de hadde anledning. I tillegg forklarte vi hvor de skulle legge det fra seg igjen. Turgåerne har virkelig vært til stor hjelp, sier han. 

Knudsen forteller at årsaken til at de bygger broer er at stien enkelte steder har vært for bløt til at det har vært kjekt å gå på tur.

– Ingen ønsker å gå med møkk opp til knærne, poengterer han.

Turgeneralen forklarer at de har grøftet ut der det har vært for bløtt. Deretter har de lagt en bro over, slik at ingen trakker i grøften.

– På denne måten får vi en betydelig bedre drenering når det regner. Vannet forsvinner mye fortere, og det blir langt hyggeligere på fjelltur også, sier han.  

Den spreke åsabuen fremhever at det har vært mange mennesker i sving for å få stien i best mulig stand til årets familietur.

– Det har vært et eventyr alt sammen. Vi hadde ikke klart å gjøre dette uten all hjelpen vi har fått både fra privatpersoner og næringsliv, sier han til Åsane Tidende.

– Blir aldri ferdig

Ifølge Knudsen er dette en jobb som aldri blir 100 prosent ferdig.

– Nei, det dukker alltid opp noe nytt. I tillegg trenger alt vi har bygget jevnt og trutt vedlikehold. Noen grøfter går kanskje tett, og da må vi åpne de igjen. En fjellsti vil aldri bli ferdig. Det skal tross alt være en del av naturen, og ikke en sammenhengende bro, sier han.

Ildsjelen fremhever at det er viktig å ta tak i situasjonen der terrenget er altfor fuktig.

– Det handler om å lage et skikkelig tilbud til folk. De færreste velger å gå på fjelltur, dersom de ender opp med møkk til langt oppover leggene, sier han.

Det er lagt ned opp mot tusen dugnadstimer det siste året på Tellevikfjellet totalt sett.

– Vi har ikke full oversikt over hvor mange som har bidratt eller nøyaktig antall timer, men vi kan garantere at det har blitt brukt minst tusen timer i området det siste året, sier han.  

Alt arbeidet gir ham en tilfredsstillelse.

– Jeg blir glad for å se at tingene blir lagt til rette, slik at enda flere benytter seg av den flotte naturen. Det har med helsen vår å gjøre. Når vi bruker mer tid i naturen bruker vi mindre tid på apoteket, sier den spreke åsabuen.

Får mye igjen

Til tross for at arbeidet er krevende får Knudsen mye igjen.

– All hjelp og positiv respons gir meg krefter og mot til å fortsette. Jeg elsker fjellet, og synes det er gledelig at stadig flere oppdager denne turløypen, sier han.

Nå ser han frem til den årlige begivenheten på søndag.

– På toppen er det en fantastisk utsikt, og jeg håper selvfølgelig at flest mulig får med seg denne. Jeg blir fornøyd med arrangementet dersom det deltar mange mennesker og vi får fint vær, sier han.

– Jeg blir forresten fornøyd om det regner også. Det viktigste er at vi har det kjekt ute i naturen, avslutter Håkon Knudsen.

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker