Lokalavis for Åsane og omegn!
  • 1
    VIL HA SLUTT PÅ AT ENDER DØR: – Man er jo pliktig til å stoppe dersom man kjører på et dyr, men det bryr dessverre ikke bilistene her seg om, sier Inger Johanne Graff.

– Forferdelig trist at så mange ender må dø

– Det har pågått i årevis, men i sommer har det vært ekstra mange tilfeller av påkjørte ender her, sier Inger Johanne Graff, styreleder i Dyrebeskyttelsen. Hun synes det er forferdelig trist at så mage dyr må bøte med livet fordi bilistene ikke tar hensyn.

– Jeg kan ikke bare stå og se på at de blir måket ned uten grunn, sier Graff, som kan se veikrysset inn mot Bekkjarvikveien fra vinduet i Dyrenes hus på Tertnes.
– Endene bor nede ved vannet i Kvernevika, tvers over veien fra oss, forteller Graff.
Hun synes situasjonen er frustrerende.
– Endene går stadig over veien, og ofte finner jeg døde, påkjørte ender som bilistene bare har kjørt ifra, sier styrelederen bedrøvet.

Død andemor

Graff påpeker at det tross alt er ulovlig å kjøre fra et skadet dyr, men at veldig mange gjør det likevel.
– Man er jo pliktig til å stoppe dersom man kjører på et dyr, men det bryr dessverre ikke bilistene her seg om, presiserer hun sørgmodig.
Selv pleier Graff å holde vakt ved vinduet. Opptil flere ganger for dagen må hun ta turen ned til vannet for å jage ender bort fra veien.
– Jeg har lokalisert så mye som åtte-ti døde ender den siste tiden, opplyser Graff.
Hun forteller at hun blant annet så en andemor med en flokk andunger som vagget over veien. Det endte ikke godt for andemor.
– Hele gjengen med andunger flokket seg rundt den døde moren. Det var så grusomt trist å se, meddeler Graff.

Bryter fartsgrensen

– Jeg vet at folk kommer fra jobb, men man har det ikke så travelt at det ikke er tid til å stoppe for endene, mener Graff bestemt.
– Er det en mulighet for at bilistene ikke får øye på endene som passerer?
– Ja, medgir Graff, og erkjenner at asfalten er mørk og går litt i ett med endene. Hun tror gjerne at endene kamufleres litt, spesielt på grå og regntunge dager.
– Samtidig er jo fartsgrensen 30 kilometer i timen her, men mange gasser på likevel. Jeg tror nok at staten kunne ha håvet inn mange penger her i området, mener Graff


Tragisk

Håpet er at flere vil få øynene opp for situasjonen, og at mange ender kan spare livet.
– Jeg har alltid vært opptatt av dyrenes beste, og det er tragisk å se hvordan mennesker kan behandle dyr, sier Graff trist, og påpeker at de døde endene er helt unødvendig og meningsløst.
– Her må det holdningsendringer til, avslutter hun.

Les hele saken i papirversjonen av Åsane Tidende. 

Av

Kristine Rande

kristine@aasanetidende.no

Relaterte saker