Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SPENNENDE MULIGHET: – Prosjektet med Den norske opera er et talent og formidlingsprosjekt som kan tilby dansetrening på høyt nivå, forteller Veronika Bakke (til venstre). Til høyre: Benedicte Lien Nøttveit.

Begavede ballerinaer fra Åsane til operaen

– Ballett og dans generelt skulle ha kommet mer ut, og ikke vært så gjemt, sier Veronika Bakke (17) fra Ulset. Sammen med Benedicte Lien Nøttveit (16) fra Flaktveit har hun fått sjansen til å delta i et prosjekt med Den norske opera kalt «På tå hev».

«På tå hev» er i følge opera.no en forestilling som gir ungdommer med engasjement og talent for moderne dans mulighet til å videreutvikle sine ferdigheter. Etter kurs på utvalgte skoler med pedagoger fra Den norske opera & ballett, får et knippe elever kyndig veiledning av ballettdansere og koreografer ved Nasjonalballetten. Kronen på verket er en forestilling på operaens scene 2. 

Dans fremfor skole

Til vanlig danser Nøttveit og Bakke på Åsane ballettskole.
Nøttveit forteller at hun har danset ballett siden hun var tre år gammel, altså i tretten år. Hun har heller ingen planer om å gi seg med det første.
– Jeg har lyst til å fortsette så lenge som mulig. Jeg har drevet med dette veldig lenge, så det har blitt en stor del av livet mitt, smiler hun.

Tar fri en uke

– Kan dere forteller litt på prosjektet med Den norske opera?
– Det er et samarbeid med Carte Blanche, sier Nøttveit, og forteller at det ble holdt audition hvor sammenlagt 20 elever ble valgt ut.
– Det var veldig spennende. Det er jo et talent og formidlingsprosjekt som kan tilby dansetrening på høyt nivå, meddeler Bakke.
– Når begynner dette opplegget?
– Det begynner i september, og da skal vi trene 14 timer annenhver helg frem til forestillingen i desember, svarer Bakke.
De to flittige danserne må også ta fri fra skolen en uke i desember i forbindelse med forberedelser.
– Jeg var litt bekymret for akkurat det, medgir Bakke, som heldigvis fikk positiv respons fra skolen også.
– De synes bare det var kjempe bra.

Blir perfeksjonist

De to unge danserne forteller at det er en viss forskjell på jazzballett og klassisk ballett.
– Når det er klassisk er man mer opptatt av rette linjer. Beina skal være strake og posisjonene perfekte, nevner Bakke.
Nøttveit påpeker at klassisk ballett er veldig elegant.
– Ja, og grasiøst. I jazz og moderne dans slipper man seg mer løs. Hvis vi først har klassisk ballett, og deretter jazz, da får vi beskjed om å slå ut håret, sier Bakke med en liten latter.
– Jeg tror det er en fordel å ha gått på mange forskjellige typer dans, for da vil man kunne en del innenfor mye, sier Nøttveit.
– De som driver med ballett blir perfeksjonister. Man må ha alt riktig, smiler Bakke.
Nøttveit påpeker at ballett kanskje ser enkelt ut fra utsiden, men at det ligger mye hardt arbeid bak.
– Det er blod, svette og tårer, sier Bakke.
 

 

Av

Kristine Rande

kristine@aasanetidende.no

Relaterte saker