Lokalavis for Åsane og omegn!
  • – KAMP OM PLASSEN: Maria Solheim Cornell og Eira Sund Øvreaas forteller at det er en kamp å komme med bussen fra Eidsvåg til Åstveit skole. – Bussen er stappfull og det er kaotisk hver morgen, sier de to niendeklassingene i høst startet på Åstveit skole etter at ungdomstrinnet på Eidsvåg ble nedlagt.

– Det er kaotisk hver morgen

I sommer ble ungdomstrinnet på Eidsvåg skole lagt ned, og dermed tar nå 100 ekstra ungdommer buss til Åstveit hver skoledag. Til skolestart var det imidlertid ikke satt opp ekstra busser. – Det er kaotisk. Bussen er stappfull, og alle kommer ikke med, sier Maria Solheim Cornell og Eira Sund Øvreaas.

De to Eidsvåg-jentene har nylig begynt i klasse 9B på Åstveit skole. De forteller at elevene som tidligere gikk på ungdomstrinnet ved Eidsvåg skole ofte begynner og slutter til samme tid.

– Om tirsdagene starter alle på skolen klokken 08.00, og det er da det er mest kaotisk, sier Øvreaas.

Verst på tirsdagene

Cornell forteller at det blir fullstendig kaos når alle de 100 elevene fra Eidsvåg skal nå samme buss til skolen.

– Vi må nærmest sitte oppå hverandre. Bussen blir stappfull, og ofte blir noen stående igjen på bussholdeplassen, sier hun.

De to venninnene har selv opplevd å komme for sent på skolen på grunn av at det ikke var plass til dem på bussen.

– Det var veldig kjipt å komme sent allerede fjerde skoledag. Det gir ikke noe bra førsteinntrykk, men dette er ikke noe vi kan gjøre noe med, sier Øvreaas.

De legger til at lærerne har vist forståelse for situasjonen, men jentene synes likevel at det er et kjedelig problem.

– Vi har ikke lyst til å gå glipp av en halvtime med undervisning fordi vi må sitte på bussen, sier niendeklassingene.

Øvreaas forteller at skolekameratene hennes begynner å gå på bussen ved Eidsvågneset, og de siste som skal være med går på ved E39-stoppet ved gamle Rema-butikken.

– Som regel er bussen full omtrent halvveis på vei til E39-stoppet, sier hun. 

Niendeklassingen påpeker også at det er langt fra kun de 100 Eidsvåg-ungdommene som skal med linje 5 om morgenen og ettermiddagen mandag til fredag.

– Det er noen som pendler til og fra jobb. Videre er det en god del av dem som går på Tertnes videregående skole som skal være med bussen. Samtidig er det en barnehage langs ruten, forteller hun.

– Ingen informasjon

De to ungdommene sier at er umulig at 100 ungdommer kommer med på én buss, og de har sett at på ettermiddagen er det flere som har tatt beina fatt og begynt å gå hjemover.

– Problemet startet allerede første skoledag. Det er dumt at det skal være slik, sier Cornell.

Hun kan fortelle at en rekke foreldre har tatt kontakt med skolen i forkant av ferien.

– Vi har ikke fått noe informasjon. Da vi begynte her visste vi ikke om vi i det hele tatt ville få et busskort, men det fikk vi heldigvis allerede første dag, sier niendeklassingen på Åstveit ungdomsskole.

– Kan dere ikke ta en tidligere buss for å være sikre på å nå skolen?

– Vi har allerede fått mye dårligere tid om morgenen. Her begynner vi på skolen klokken 08.00 om morgenen, mens på Eidsvåg startet vi ikke før klokken 08.30, sier Cornell. Øvreaas supplerer med at de samtidig nå må ta buss til skolen, og det dermed tar lenger tid å komme seg til skolen enn da de gikk på Eidsvåg skole.

– Det føles derfor urettferdig dersom vi må stå opp enda tidligere for å nå skolen fordi vi ikke kommer med bussen, sier de.

Ønsker skolerute

Øvreaas forteller at det enkelte dager er noe enklere å komme med bussen enn andre.

– Det hender at de ulike klassene og trinnene starter og slutter til ulike tidspunkt, og da skal ikke absolutt alle ta én buss. Likevel er det trangt om plassen. Svært ofte er det en kamp for å komme med bussen, slik at du ikke kommer for sent på skolen, sier hun.

De to venninnene håper nå at Skyss setter inn en skolebuss til dem og medelevene fra Eidsvåg.

– Det aller beste hadde vært om vi hadde fått en skolebuss som hadde kjørt helt opp hit, men flere rutebusser vil helt klart også hjelpe på situasjonen. Det viktigste for oss er at vi kommer tidsnok på skolen, avslutter Cornell og Øvreaas.  

Meldt videre til Skyss

Eli Fjeldstad, rektor ved Åstveit skole, forteller at skolen har meldt videre til Skyss om situasjonen.

– Vi er i dialog med Skyss, og skolen ønsker selvsagt at alle våre elever skal få plass på bussen, sier hun.

En rekke foreldre har tatt kontakt med Åstveit skole i forkant av skolestart, men da var det lite informasjon å hente om skoleskyss.

– Vi har dessverre ikke hatt opplysninger å gi dem som tok kontakt. Vi måtte selv søke oss frem til nødvendig informasjon, sier hun til Åsane Tidende.

Fjeldstad legger til at alle skolen henvender seg til er velvillige, og prøver å finne en løsning på saken.

– Aller helst ser vi at problemet er løst i morgen, men det er mange ting som skal klaffe. Vi skal i alle fall fortsette å trykke på til vi får en god løsning på situasjonen, sier rektoren. 

– Lei for situasjonen

Målfrid Vik Sønstabø, leder for trafikktilbud i Skyss, forteller at de setter opp skoleskyss etter behovet skolene melder inn.

– Fristen for dette er normalt 1. mars. I dette tilfellet har ikke skolen meldt inn ekstrabehov før nå etter skoleoppstart, og det vil derfor ta noe tid å få praktiske løsninger på plass, sier hun.

Sønstabø forteller at Skyss er lei for situasjonen, og at de gjør alt de kan for å finne en løsning så raskt som mulig.

– Det vil alltid ta noe tid å få de praktiske løsningene på plass. Vår operatør trenger noe tid til å skaffe mannskap og materiell og til å få logistikken på plass, sier hun.

Sønstabø kan imidlertid fortelle at transporten til skolen allerede er løst.

– Fra i går ble det satt inn ekstra buss fra Lønborg klokken 07.29 til Tertneskrysset. Når det gjelder retur fra skolen vil dette starte opp så snart som praktisk mulig, sier hun.

Lederen for trafikktilbud i Skyss minner også om at linje 5 kjører hvert tiende minutt til skolens mest vanlige start- og sluttider. Når det gjelder ungdommenes ønske om en skolebuss helt opp til skolen blir ikke dette aktuelt.

– Bussene kjører til Tertneskrysset, da det ikke er snumuligheter ved skolen. Det er rundt 400 meter fra busstoppet og opp til skolen, og dette er omtrent samme avstand som elevene hadde fra busstoppet de hadde tidligere da de gikk på Eidsvåg skole, sier Målfrid Vik Sønstabø til slutt.

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker