Lokalavis for Åsane og omegn!
  • OVERLEVDE: For første gang har en vipeunge overlevd sommeren på Ikea-taket. Det får både forskerer, eksperter og Ikea-ansatte til å juble. Et meitemarkprosjekt er trolig årsaken til mirakelet.

Fugletaket på Nyborg

Etter to somre med døde vipeunger på Ikea-taket, kan fugleeksperter og varehusansatte endelig slippe jubelen løs. I tillegg har et par andre vingedyr bydd på en stor overraskelse.

For første gang har en vipe, som er klekket på det grønne bergknapptaket til landets største Ikea-varehus, blitt flyvedyktig og overlevd. Det konkluderer miljøsjef i Bergen, Håvard Bjordal i sin rapport.

– Vi har fått dokumentert dette gjennom viltkamera, som har stått på taket og filmet visse områder, sier han til Åsane Tidende

Første gang

Det er i så fall første gang vipeungene overlever etter at de ble oppdaget på Ikea-taket for første gang i 2013. Da ble det født tre kull. En del av eggene ble klekket, men fuglene ble trolig spist eller hakket i hjel av rovfugler. Også året etter måtte fugleeksperter og Ikea-ansatte innse at drømmen om at den sjeldne vipen skulle overleve, gikk tapt. Det positive fra fjorårssommeren var imidlertid at en ny art, nemlig tjelden, etablerte seg og la egg på møbelkjedens tak. Samtidig ble det høstet mengder med honning fra de nye bikubene, som skulle være med å påvirke miljøet og gi næring til fuglelivet.

Matet med meitemark

Det som imidlertid virker å ha innvirket på årets suksess, er noe helt annet. På Ikea har man nemlig kjøpt inn mengder med meitemark, som plasseres ut i jordkasser på taket. Viltkameraene har fanget opp at vipene har funnet fram til jordkassene og forsynt seg med meitemarkene.

– Vipene bringer ikke mat til ungene sine, slik tjelden gjør. Derfor må de ut å finne mat selv. Jordkassen med meitemark har tydelig gitt næring til de små, mener Terje Lislevand. Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og er en av byens absolutte eksperter på ornitologi med titalls publiserte artikler.

Mirakel

Han har aldri før hørt at vipen har etablert seg på et tak.

– Det er første gang. At den nå beviselig har overlevd, er et enda større mirakel, mener han.

Fugleeksperten tror også at nye fuglearter på taket, har bidratt til at den utrydningstruede vipen har klart seg. En vipeunge er nemlig fotografert omslynget av to tjeldunger.

– Vipen er vant til å hekke i grupper, mens tjeld vanligvis hekker hver for seg. At de her går sammen, utgjør et visst forsvar mot rovfugler som kråke og måse, mener Lislevand.

Har skjedd før

– Har du vært ute for at to fuglearter holder seg sammen på denne måten?

– Det har nok skjedd før at vipe og tjeld har gått sammen for å forsvare seg, men aldri oppå et tak. Det er også veldig artig at det er tatt bilder av det, sier han til Åsane Tidende.

Til sammen tre fuglearter har slått seg ned på Ikea på Nyborg. Foruten vipe og tjeld, er også rødstilk med et rede og fire egg vel dokumentert.

Det betyr vel at vi snart kan omtale møbelgiganten som fuglehuset i Åsane.

 

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker