Lokalavis for Åsane og omegn!
  • STILLER UT: Grethe Berge, kjæresten Kjell-Stig Amdam og datteren Lisbeth Berge Holst åpnet utstilling på Horisont senter på lørdag. Rundt 60 bilder stilles ut. – Det er første gang på tre år at Grethe Berge har utstilling i Åsane.

- Det kribler litt i magen

– Jeg er kjempemotivert og elsker fortsatt å male, sier Grethe Berge (80). Lørdag åpnet hun en stor utstilling på hjemmebane. Denne gangen sammen med datteren Lisbeth (52) og kjæresten Kjell-Stig Amdam (75).

– Det kribler i magen, smiler åsabuen når vi treffer henne i leiligheten på Horisont i Myrdalsveien. Her har hun bodd de siste to årene, og det er i kjøpesenteret under hun skal stille ut sine nye malerier – malerier full av energi, farger, glede og inspirasjon.

– Jeg har laget 35 malerier av fargerike blomster og regnværet i Bergen, sier den unge 80-åringen til Åsane Tidende, som er vant til at maleriene rives bort i løpet av utstillingenes første dager.

Fra suksess til suksess

Grethe Berge har malt siden 1980. Hun har solgt ut den ene utstillingen etter den andre, og var offisiell OL-utstiller under Lillehammer–lekene i 1994. Grethe Berge har gitt ut en bok, hun har undervist og reist land og strand rundt med bildene sine. Veldig mye av tiden bruker hun imidlertid på Selje, hvor hun har sitt eget atelier. men det er likevel Åsane som ligger den ettertraktede billedskaperen aller nærmest. Derfor betyr også utstillinger her hjemme ekstra mye for henne.

– Det er alltid spesielt å stille ut i bydelen min. Det blir nærere og jeg treffer alltid mye kjente mennesker, sier hun.

Tre år siden sist

Det er tre år siden sist den fargerike kvinnen hadde utstilling i Åsane. Det betyr ikke at hun har ligget på latsiden.

– Jeg har malt og malt og holdt flere utstillinger andre steder, blant annet i Selje.

– Du har ikke tenkt å gi deg med det første?

– Nei, det er dette jeg elsker å gjøre. Så lenge jeg fortsatt finner glede i det, så fortsetter jeg. Selv om jeg har passert 80, så føler jeg meg fortsatt i veldig god form, sier hun med et stort smil.

Nærmere 60 bilder

Lørdag åpner altså Grethe Berge utstillingen i første etasje på Horisont senter. Hun har med seg kjæresten og den anerkjente kunstneren Kjell-Stig Amdam, som solgte 60 malerier sist han var i Bergen. Han deltar denne gangen med 20 av sine malerier. Et av bildene har Berge og Amdam malt sammen. Det har to signaturer og prydes av åsanekunstnerens blomster nederst og Amdams bladgull øverst.

– Hvordan er det å jobbe med Grethe Berge?

– Veldig inspirerende. Hun er litt sånn som god årgangsvin. Blir bare bedre og bedre etter hvert. For tiden er hun veldig i støtet, sier gjesteutstilleren.

Utrykk for følelser

Grethe Berges datter, Lisbeth Holst Berge er også med på utstillingen. 52-åringen, som er utdannet interiørarkitekt, stiller med fire nonfigurative bilder i kraftige farger. Hun er spent på mottakelsen.

– Jeg gleder meg alltid til å høre hva folk synes. Selv om bildene er et utrykk for følelser og noe jeg gjør med stor energi, så er det kjekt med tilbakemeldinger, sier Lisbeth.

Også keramikeren Karin Øvstedal deltar på den to uker lange utstillingen med tre frodige verk.

Utstillingen åpnet lørdag 10. september og varer til 24. september. Den er åpen hver eneste dag fra klokken 12.00 til 18.00

– Vi håper det kommer masse folk for å se på utstillingen, avslutter Grethe Berge til Åsane Tidende.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no