Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SOLID ENSEMBLE: Man kan ikke annet enn å la seg sjarmere og underholde av gamlingene. (Foto: Tor Erik H. Mathiesen)

Evig ung - slik du aldri har sett før

Evig ung er slettes ikke et nytt stykke. Det har blitt spilt verden over. Også i Bergen på DNS. Men når Hordaland teater samler sammen og forelder Katrine Dale, Harald Dahlstrøm, Lars Jacobsen, Elisabeth Moberg, Sigurd Sele og Åsanes egen Claus Sellevoll, da kan alt skje.

Vi hopper frem i tid. Skuespillerne er 40 år eldre og har ny hjemstedsadresse i Grieghallen gamlehjem. Der blir de godt medisinert og passet på av autoritære søster Oda (Oda Alisøy). Pleieren har nok å henge fingrene i, da gjengen til tider oppfører seg som barnehagebarn, og enda artigere blir det idet Oda forlater de seks gamlingene, som nekter å gi seg hen til pleierens kristlige og lettere depressive makt. Da bobler det i de gamle kroppene og man får servert både promping, klovneri, slap-stick, groviser og sarkasme.

Selv om skuespillerne riktig nok spiller seg selv i fremtiden tar de på seg roller som de formidler med stor troverdighet. Katrine (Dale) er lettere forvirret og lever til stadighet gjennom sine tidligere roller i karrieren, med et snev av divanykker. Harald sitter bak pianoet og sørger for musikk til den små-sprø tilværelsen, tilsynelatende ved sine fulle fem, men med behov for litt oksygen for å fortsette. På pianoet er urnen med asken til Jon Eikemo. Sigurd er jovial og omsorgsfull tøysekopp, gift med Katrine, og følger nøye med så ikke hun og Claus forsvinner på bakrommet. Sistnevnte åsabu er konkurranseinnstilt, og imponerer med parodier av både Jon Eikemo og Ivar Medaas. Lars er den litt usikre og stille typen, som bor på tørkeloftet og er pappa for gullfisken sin. Elisabeth er både bredkjeftet og serverer gloser som ikke hører hjemme i ører for dem under 18 år.

Evig ung er et musikalsk teaterdrama hvor replikkene naturlig avløses av sang. Medleyene er imponerende sammensatt. Særlig fusjonen mellom ”Staying Alive” og Gabrielles ”Fem fine frøkner” skal trekkes frem. Slagere fra de siste 50 årene blir servert av ensemblet som er samstemt og har god klang. ”I love rock and roll” er bare oppvarmingen. Elisabeth Moberg behersker hele spekteret, og når nye høyder med sin arie om døden. Til og med pleier Oda kan synge, selv om det er lettere plagsom svensk gospel. – Man kvikner alltid opp med litt jesus, sier Elisabeth.

Evig ung i Logen teater gir et deilig, ærlig og åpent innblikk i livets siste faser, om man kan si det slik. Man får ikke mer gøy enn man lager selv, så lenge man har forutsetninger for å kunne lage seg litt gøy. Det er en ypperlig anledning til å få trimmet lattermusklene i førjulstiden for både ungdom og voksne.
 

Av

Karoline Forselius

Evig Ung

Evig ung er en musikalsk komedie av Erik Gedeon som spilles på Hordaland Teater frem til 9. desember. Regi: Hilde Sol Erdal, dramaturg: Solrun Toft Iversen, scenografi: Åse Hegrenes, maske: Helene Andersson. Medvirkende: Oda Alisøy, Katrine Dale, Harald Dahlstrøm, Lars Jacobsen, Elisabeth Moberg, Sigurd Sele og Claus Sellevoll.

Relaterte saker