Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KLOPPEBYGGER: Håkon Knudsen, initiativtaker til kloppebyggerne, har sammen med en rekke andre ildsjeler sørget for bedre fremkommelighet på flere fjell i bydelen, slik at enda flere åsabuer har kunnet benytte seg av turstiene. (Foto: Nina Johnsen)

  • TI ÅR I TERTNES: Marit Brox har ledet Tertnes håndball elite i flere år. Nylig har hun også frontet stolpejakten, der rundt 1600 har deltatt i konkurransen og det har totalt vært 13 000 stolpebesøk i løpet av sommeren og høsten. (Foto: Kristine Rande)

  • ELVEMUSLING: Tore Haukås er leder for Haukåsvassdragets venner, og har det siste året kjempet for den utrydningstruede elvemuslingens overlevelse i vassdraget. (Foto: Thomas Gangstøe)

  • NORNA-ILDSJEL: Leif Hitland har vært aktivt medlem i friidrettsklubben Norna-Salhus i 71 (!) år. I dag trener 83-åringen en gruppe barn og unge i alderen syv til 14 år. (Foto: Erik Madsen)

  • PÅ STORTINGET: Eidsvåg-kvinnen Silje Hjemdal sikret seg plass på Stortinget etter høstens valg. Hun har jobbet tett inn mot Åsane-relaterte politiske saker i flere år. (Foto: Erik Madsen)

  • ENGASJERT: Grete Kathrine Jacobsen har blitt en talsperson for MS-sykdommen etter at hun selv fikk diagnosen. Jacobsen har bidratt til å sette MS på dagsorden samtidig som hun selv har vært rammet av alvorlig sykdom. (Foto: Vibeke Blich)

  • REKORDER: Svømmeren Markus Lie fra Åstveit representerte Norge i kortbane-EM i 2015 og -VM i 2017. I august i år satte han tre norske rekorder. (Foto: Nina Johnsen)

  • ANNO: Flaktveit-mannen Christian Olowo deltok i Anno i starten av året. I ettertid har han videreført kunnskapen han tilegnet seg i programmet blant annet til elever ved Li skole. Videre er han aktiv i samfunnsdebatten. (Foto: Nina Johnsen)

  • HAR IMPONERT: Åsane Seahawks har på få år bygget et sterkt lag. Forrige sesong imponerte de i eliteserien, da de tok en sterk andreplass. (Foto: Karoline Forselius)

  • PÅ HJUL: Torbjørn Stormark er MC-natteravn i Åsane. Tidligere i år ble han kåret til «Årets natteravn» for sin innsats gjennom en årrekke. (Foto: Vibeke Blich)

Nå nærmer fristen seg

I år kårer Åsane Tidende Årets åsabu for 25. gang. Så langt har over 450 personer avgitt stemme. Fristen er førstkommende tirsdag klokken 10.00. Har du husket å sende inn din stemme?

Kåringen av Årets åsabu nærmer seg slutten, og stemmene strømmer på jevnt og trutt. Vi kommer ikke til å avsløre hvem som leder, men samtlige har mottatt stemmer. Kandidaten som er helt i tet er i skrivende stund 41 flere stemmer enn den som for tiden er på andreplass. INgenting er imidlertid avgjort ennå. Over 450 personer har per nå avgitt sin stemme.De fleste via Facebook og e-post, men en del stemmer har også kommet til oss via telefon og den fysiske postkassen.

Les om din favoritt

Vi har altså lansert ti kandidater med god hjelp fra dere lesere. Hvem mener du at fortjener hederen og æren det er å bli kåret til Årets åsabu? Husk å sende inn din stemme innen fristen tirsdag 19. desember.

Du har kanskje blitt imponert av prestasjonene til svømmeren Markus Lie fra Ulset, eller blitt inspirert av Torbjørn Stormark som i 2017 ble utnevnt til Årets natteravn. Har innsatsen til MS-syke Grete Kathrine Jacobsen imponert deg er det kanskje henne du skal gi din stemme i år.

Over 70 år i Norna-Salhus

Her kommer en kort presentasjon av alle årets kandidater. 83-årige Leif Hitland har vært aktivt medlem i Norna-Salhus i 71 år både som utøver og trener. Han har gjennom sin rolle i Norna bidratt i miljøet til en av landets beste og største friidrettsklubber siden 1940-tallet. I dag er den spreke 83-åringen trener for en gruppe barn og unge i alderen syv til 14 år.

I flere år har Marit Brox vært daglig leder i Tertnes håndball elite. Hun har gjort en solid innsats for klubben, som hadde økonomiske utfordringer for noen år tilbake. Brox har også jobbet aktivt med å ta initiativ til fellesaktiviteter for hele Tertnes allianseidrettslag, som blant annet sommerens og høstens stolpejakt der hele 1600 personer har deltatt. 

Da dagens trenere overtok a-laget til Åsane Seahawks for rundt fire år siden var ikke laget nærheten av eliteserien og de hadde knapt nok spillere. I fjor spilte derimot  oransjetrøyene seg til en andreplass i eliteserien og sikret en plass i sluttspillet. Det endte med tap i semifinalen. Seahawks har på en strålende måte satt amerikansk fotball på kartet ved å skape et stort idrettsmiljø for sporten, og har samtidig etablert seg som byens klart beste lag i sin idrett.

Sikter mot Tokyo

Landslagssvømmeren Markus Lie representerte Norge under kortbane-EM i 2015 og -VM i 2017. 22-åringen har nådd flere verdenscupfinaler. Han satte tre norske rekorder i august i år, og det store målet hans nå er å kvalifisere seg til Tokyo-OL i 2020. Den lokale svømmeren, som startet sin karriere i Åstveit svømmeklubb, har vist at det er mulig å nå verdenstoppen i en stor internasjonal idrett.

I starten av året kunne vi se Flaktveit-mannen Christian Olowo dra 480 år tilbake i tid, da han deltok i NRK-programmet Anno. Der var han svennelærling i vevelauget, og lærte om brikkevev. I ettertid gjestet han blant annet Li skole for å gi noen av elevene et innblikk i dette håndverket. Olowo bidro med dette til å gjøre tråd og håndarbeid kulere. En av årsakene til at Flaktveit-mannen meldte seg på tv-programmet var at han ønsket å vise hele landet at det finnes mennesker med mørk hud som har norsk blod i seg. Siden deltakelsen har han også vært aktiv i både samfunnsdebatten og politikken. 

Ildsjelen Tore Haukås er leder for Haukåsvassdragets venner, og har det siste året kjempet for den utrydningstruede elvemuslingens overlevelse i vassdraget. Han engasjerte seg dessuten sterkt mot planene om en godsterminal, som kunne ha rasert store deler av det vakre naturområdet. Videre er Haukås også medlem i Almåsgårdenes venner og leder for fotballgruppen i Hovding.

Grete Kathrine Jacobsen har blitt en aktiv talsperson for MS-sykdommen etter at hun selv fikk diagnosen i oktober 2015. Hun mener at behandlingen av sykdommen må bli mer offensiv. Småbarnsmoren har bidratt til å sette MS på dagsorden. Hun har vist et enormt engasjement samtidig som hun selv har vært rammet av svært alvorlig sykdom. 

Natteravn, kloppebygger og politiker

Nyborg-mannen Torbjørn Stormark mottok i mai hedersprisen «Årets natteravn». Han startet som gående natteravn. Videre er Stormark primus motor bak MC-ravnene i Åsane, og han har vært MC-ravn i Åsane og omegn i hele 13 år. Sammen med de andre natte- og MC-ravnene har Stormark i mange år bidratt til å holde bydelen tryggere i helgene.

Håkon Knudsen er initiativtaker til kloppebyggerne som har sørget for bedre fremkommelighet på flere fjell i bydelen. Knudsen har sammen med en rekke andre ildsjeler bygget enorme mengder klopper på Tellevikfjellet, Nordgaardsfjellet og Salhusdalen. Den siste tiden har de spreke kloppebyggerne tatt for seg Høgstefjellet, og nå er også denne jobben fullført. Knudsen er nominert på vegne av alle ildsjelene og bidragsyterne.

Frp-politikeren og Eidsvåg-kvinnen Silje Hjemdal (33) sikret seg plass på Stortinget etter høstens valg. Hun har i flere år jobbet tett inn mot Åsane-relaterte politiske saker som MO-senter, E39, innfartsparkering og Midtbygda sykehjem.

 

 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Send din stemme

Dette er altså årets ti kandidater for Årets åsabu, og nå er det helt og holdent opp til deg å avgjøre hvem som stikker av med premien som er et gavekort fra Åsane storsenter. Velg ut din favoritt fra listen, og send din stemme til oss. Dette kan du gjøre ved å sende en e-post til nina@aasanetidende.no. Du kan også nå oss på telefon 55 18 50 00 mellom klokken 09.00 og 16.00 i ukedagene. Stemmen kan også leveres ved å sende oss en privatmelding på Facebook. Uansett hvilken stemmeform du måtte foretrekke er det viktig at du skriver ditt fulle navn og adresse. Fristen for å levere din stemme er tirsdag 19. desember klokken 10.00. Da må din stemme være oss i hende.