Lokalavis for Åsane og omegn!
  • PÅ HJEMMEBANE: Det var på Leikvang den eventyrlige dommerkarrieren startet for Hovding-mannen Kristoffer Hagenes. Nå er han en av landets aller beste og mest anerkjente dommere.

Hovding-dommer fikk FIFA-lisens:

Fra grusbanen på Leikvang til fullsatt Lerkendal

– Nå er drømmen å dømme Champions League-finalen, sier Hovding-dommer Kristoffer Hagenes etter sin første sesong som eliteseriedommer.

Hagenes ble seint i fjor én av kun syv dommere i landet som fikk FIFA-lisens i 2018 – med andre ord blir mannen som startet dommerkarrieren sin på grusbanen i Hovding cup da han var 13 år, aktuell for internasjonale kamper for både klubb- og landslag i tiden som kommer.

– Fantastisk. Det er noe jeg har ønsket og drømt om lenge. Det har lenge vært et av mine store mål, og det blir kjempespennende å få å prøve seg internasjonalt, sier Hagenes da Åsane Tidende traff han på sin gamle «hjemmebane» på Leikvang.

Hagenes har nettopp fullført sin debutsesong i eliteserien, men det har vært en lang og tøff vei frem til der han er nå.

Topp syv i Norge

For i dag er han en av Norges aller beste dommere.

– Hovding er min klubb. Det var her jeg startet å spille fotball, før jeg begynte å dømme som 13-åring. Jeg dømte mange kamper de neste tre årene og tok rekrutteringskurs i 2006, forteller han.

– Jeg startet å dømme seniorfotball i 6. divisjon, før jeg fikk min første kamp, da som assistentdommer i eliteserien i 2010. Noen år senere måtte jeg velge: jeg ønsket å bli hoveddommer, sier han.

Nå er Hovding-mannen en av 14 dommere på landets øverste nivå. Debuten fikk han på slutten av 2016-sesongen etter noen år i 2. divisjon og Obos-ligaen.

Debuterte i eliteserien

Start møtte Sogndal i Kristiansand.

– Debuten gikk veldig fint, siden Start allerede var rykket ned og kampen ikke var av veldig stor betydning. Nå har jeg tatt nye steg og neste sesong må jeg kombinere eliteserien i Norge med internasjonale kamper. Det er egentlig ganske uvirkelig, sier han.

Startet i Hovding cup

For det som startet i Hovding-cup på den gamle grusbanen ved Leikvang som 13-åring, fikk sitt foreløpige klimaks denne høsten.

Hagenes var sjefen i svart da Rosenborg måtte slå Stabæk for å feire seriegull foran 21.000 tilskuere på Lerkendal.

– Klart det var en stor opplevelse. Det tok meg elleve år fra grusen på Leikvang til gullstemning for Rosenborg på et fullsatt Lerkendal. Det er nok det største jeg har opplevd så langt, og føles som en god belønning for alt det harde arbeidet jeg har lagt ned over lang tid. (Rosenborg klarte bare 0-0 og gullfesten ble utsatt en uke, journ.anm.)

Dømte Rosenborg-festen

– Hvordan var det å dømme en kamp med over 20.000 mennesker på tribunen?

Det var spesielt og stort. Du kjenner trøkket, og det vil alltid være noe spesielt med en flomlyskamp som gir en helt spesiell stemning. Det er en kamp jeg alltid vil huske, sier han.

– Men forhåpentligvis kommer enda større utfordringer den neste tiden. Nå er jeg aktuell for kvalikkamper i Europa og landskamper. Det blir utrolig spennende.

Han har dømt én internasjonal kamp tidligere da U-19-lagene til Irland og Portugal møttes på La-Manga. Han vet at den internasjonale fotballen er svært krevende.

– Krevende

– I Norge blir jeg kjent igjen av spillere jeg har dømt flere ganger tidligere og det er lettere å kommunisere med de som er på banen. Jeg tror du må være mer autoritær når du dømmer utenlands og kanskje opptre på en litt annen måte.

– Jeg studerer videoer av lag og spillere før jeg skal dømme, prøver å lære spillerne å kjenne. Dømming handler mye om psykologi, å ta på seg en maske fordi du skal håndtere veldig mange forskjellige personligheter Terskelen for juks, som filming, er mye mer akseptert og en del av spillet i for eksempel Spania, Portugal og Italia. Det er stor forskjell fra Skandinavia og England for eksempel, påpeker han.

– Det så jeg tydelig i Irland-Portugal-kampen, utdyper han.

Les hele artikkelen i onsdagens papirutgave eller som e-avis.  

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no