Lokalavis for Åsane og omegn!
  • POSITIV TIL ØKT PANTESATS: Dyrøy er positiv til regjeringens forslag om økte pantesatser. 

  • MEDISIN: −  Det å gå er min form for medisin, forteller Dyrøy om sine lange turer på natt og morgenkvisten. 

Eivind samler flasker hele natten

Eivind Rune Dyrøy fra Rolland bruker nettene sine på å gå å samle flasker for å tjene penger. Han er positiv til regjeringens forslag om økte pantesatser i 2018.

− Jeg samler for å holde økonomien oppe, og tror ikke litt høyere pant vil føre til at det blir kastet særlig færre flasker, sier Eivind Rune Dyrøy til Åsane Tidende når vi møter ham for å snakke om de økte satsene som vil tre i effekt i løpet av 2018.

Fra to til tre kroner

I november 2017 ble det bekreftet at Miljødirektoratet holder fast på forslaget om å øke panten på bokser og flasker til henholdsvis to og tre kroner. Dette er første gang pantesatsene har vært justert siden begynnelsen av 90-tallet.

Det er enda ikke klart når de nye pantesatsene vil bli å se i butikkhyllene. I Miljødirektoratet forslag sies det at de innføres 1. januar 2018, men at produsentene står fritt til å bruke eksisterende pantesatser frem til 1. september 2018.

− Det er mange produkter som skal merkes om, og vi lytter til bransjen når de sier at det er behov for mer tid. Lengre overgangsperiode betyr at vi unngår at flasker og bokser må kastes på grunn av feil merking, og vil redusere kostnadene for produsentene av drikkevarer, sier miljødirektør Ellen Hambro på deres nettsider.

− Å gå er min medisin

− Det å gå er min form for medisin, og da har det blitt til at jeg samler flasker samtidig, forteller Dyrøy.

Du har kanskje sett åsabuen når han er ute om natten eller på morgenkvisten. Han forteller at det er en del mennesker han kan møte titt og ofte på sine turer, enten det er i Åsane, Sandviken eller Bergen Sentrum.  

− Det er ulike ruter på ulike dager. Fra jeg går hjemmefra til jeg er hjemme igjen kan det gå tre-fire timer, men også åtte-ni timer noen ganger, forteller Dyrøy og legger spøkefullt til at da går han alt for lite.

Hvor mye Dyrøy finner på en tur varier fra dag til dag.

− Noen turer gir bare en eller to poser med flasker, mens andre kan gi helt opp til 30 poser med tomgods. Det blir fort 10-15 jevnt over kan du si.

Håper på mer retur

Miljødirektoratet håper at den økte pantesatsen kan oppmuntre folk til å bli enda flinkere å returnere drikkevareemballasje.

Dyrøy er ikke redd for at dette betyr mindre pant på ham.

− Det blir vel aldri slutt på at folk hiver panteflasker ifra seg. Jeg finner kanskje litt mindre, men sannsynligheten er meget stor for at det er noen som kommer til å kaste fra seg enda. Nok til en smule, men ikke et brød ler han.

Økonomisk og miljøbevisst

Dyrøy fikk innvilget sin søknad om uførepensjon i 1998. Da var han 30 år. I et portrettintervju med Åsane Tidende i 2014 forteller Dyrøy åpent og ærlig om sitt tøffe liv, blant annet at han ble utsatt for psykisk og fysisk vold i ung alder.   

− Som liten gutt så jeg ting en guttunge ikke skal se, fortalte han Åsane Tidende i 2014.

− Jeg dro da jeg var 16 år og fikk plass på Åsane folkehøyskole. Men overgangen fra å gå der ute på en holme med min far og plutselig bo på en skole med mange andre tett på, ble stor. Jeg hadde ingenting imot verken elever eller lærer, jeg fikset det bare ikke.

Dyrøy forteller en del om hvordan han har hatt det i livet. Han snakker dypt alvorlig når han snakker om noen av de tøffere tidene, men alle som kjenner Dyrøy vet at dette er en mann som alltid har en fleip eller ordspill på lur, og at smilet som oftest sitter løst.

Ettersom Dyrøy har vært avhengig av økonomisk sosialhjelp siden 1998 er det å pante flasker også for å holde økonomien stabil. Men han er også klart opptatt av miljøvern. Han forteller lenge og detaljert om pantereglementet gjennom tidene, og det er klart en lidenskap for ham, til tross for at han nedspiller det litt selv.

Selger bær, saft og foto

En annen måte Dyrøy tjener litt ekstra på er ved å selge både bær og saft.

− Jeg plukker bær for hånd og selger privat. Det var flere som stoppet meg på gaten for å kjøpe etter Nordhordland hadde en sak på trykk i August 2017, forteller Dyrøy muntert og viser bilder fra turene han går på for å finne bær.

− Jeg har fått forespørsler fra andre som vil selge bær, men da vil jeg kvalitetssjekke de først. Jeg vil ha tilsvarende kvalitet på det jeg selv plukker og lager.

Det å ta bilder er noe Dyrøy liker, og han har masse å vise til. Stemningsbilder fra natten til 2. januar midt i Bergen sentrum, og en hel del naturbilder. Han ønsker også å skrive en bok med alle ordspillene han finner på, og for de som har møtt Dyrøy, enten på privaten eller på tur, vet at det er mye unikt og morsomt som kommer ut av munnen hans.

Dyrøy går for sin egen helse, sin egen økonomi og fordi han trives med det. Han er en mann som byr mye på seg selv og ønsker å se folkene rundt seg le. Han avslutter vårt møte med en rask kommentar om flaskesamlingen som oppsummerer Dyrøy ypperlig.

− Han er ikke rolig han arbeidsgiveren. Går jeg ikke blir det trekk i lønnen. 

Av

Per Morten Mjølkeråen

red@aasanetidende.no