Lokalavis for Åsane og omegn!
  • ØDELEGGER: Hjorten skaper mye trøbbel for pårørende som skal besøkene gravene. (Foto: leserbilde/Glenn Rossland)

Hjort herjer på kirkegården – igjen

Hjort som herjer på kirkegården er blitt et vårtegn. Dette er til fortvilelse for mange etterlatte.

Flere lesere har reagert på hjorten som spiser planter og ødelegger bed og graver på kirkegården i Dalaveien.

– Trist å se hvordan hjorten herjer og regjerer på gravplassen. Det kjøpes  for tusenvis av kroner i blomster. I ettermiddag kom hjorten da vi var på graven. Den brydde seg ikke mye om vi eller andre med oss var der. Den gikk innimellom alle gravene og forsynte seg med ferske blomster, sier Jeanette Frisholm, som også har sendt oss flere bilder av hjortens herjinger.

– I neste øyeblikk er det spist opp. Går det ikke an å få en stopper på dette?, spør hun.

Åsane Tidende omtalte den samme situasjonen på samme tid i fjor da Sigmund Espelid kalte kirkegården en «slagmark» etter at dyrene hadde tatt seg inn på kirkegården.

Mari Sjaavaag er viltforvalter i Bymiljøetaten i Bergen kommune og sa dette til avisen da vi omtalte problemet sist.

– Er det mulig å få fellingsløyve i slike tilfeller?

– Det er mulig å søke kommunen om fellingstillatelse på hjort for å avverge skade på blant annet avling og eiendom, men det fordrer at formålet ikke kan nås på annen tilfredsstillende måte. Med andre ord må andre tiltak prøves ut først eller i det aller minste vurderes som «ikke aktuelle».

– Skaden bør også være av vesentlig grad før man går til det tiltak å avlive dyrene. Er det enkelte dyr som går igjen over lang tid kan man kanskje si at det finnes et noe større grunnlag for å avlive – da uttak av slike dyr vil kunne gi en effekt over tid. Er det mange ulike dyr må man heller se på uttaket i nærområdet via ordinær jakt. Uttak ved ordinær jakt er uansett å foretrekke, legger Sjaavaag til.

– Bytte planter

Hun anbefalte flere mulige løsninger for å få bukt med hjorteproblemet.

– Hjort som spiser opp hageplanter og beveger seg nært mennesker er et problem vi ofte støter på. Noen mennesker syntes det er trivelig og en god naturopplevelse å få hjorten så nært, mens andre opplever det negativt. Ved problemer som at hjorten spiser opp hageplanter vil vi først og fremst anbefale å bytte til planter som ikke er fullt så smakelige for hjorten.

– Andre muligheter inkluderer bruk av luktstoffer, og skremming. Vil man ha en «hjortetett» hage eller kirkegård er det kun gjerde som gjelder.

Glenn Rossland møtte også på hjort.

– Noen vil nok bli skuffet når de kommer opp og besøker gravene, men da kan det hjelpe og vite at den skyldige ikke hadde vonde hensikter, men bare jaktet på dagens måltid, sier han.

 

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no