Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SELGER BØKER FOR Å BETALE SKOLE: De fire hyggelige studentene fra Kenya erkjenner at det er vanskelig å være så langt borte fra barn og familie, men at de tre månedene i Norge er viktige. (Fra venstre: Joash Mageto, Kirui Stephan, Odero Antony Otieno og Ehcky Kiplim.)

– Mange er skeptiske, men de fleste er hyggelige

– Vi ønsker at folk skal vite hvorfor vi er her. Kjøper du en bok fra oss, støtter du utdannelsen vår, sier Joash Magati Mageto, student fra Kenya.

De fire kenyanerne trapper smilende inn på Åsane Tidendes kontor. Alle går kledd i røde jakker, med logoen fra «Norsk bokforlag». De fire mennene har kommet til Norge i sommer for å selge bøker til inntekt for studiene sine i Kenya. For hvert boksalg får de en viss prosent. Om kort tid drar de tilbake for å fortsette på skolen, med håp om å en dag kunne forsørge familiene sine skikkelig.
Joash Mageto, Kirui Stephan, Odero Antony Otieno og Ehcky Kiplim har valgt å bruke hele sommerferien sin på å selge bøker i Norge, og håper nå på at de siste ukene vil gi uttelling.
Mageto forteller at den norske organisasjonen «Norsk bokforlag» oppsøkte studenter i Kenya, med et tilbud.
– Vi fikk muligheten til å komme hit til Norge for å selge bøker for å kunne betale skoleregningene våre, sier han takknemlig.
 

Noen skeptiske
 

– Hvordan opplever dere at det er å gå fra dør til dør her i Norge?
– Folk er gjerne litt skeptiske siden de ikke vet hvem vi er, men samtidig er det mange hyggelige mennesker der ute, sier Mageto.
Han og de andre ønsker å meddele at å kjøpe en bok fra dem, er det samme som å hjelpe utdannelsen deres.
– Vi ønsker å jobbe i vårt eget land, og når vi er ferdige får vi ganske sikkert arbeid, smiler de fire kenyanerne.
Mageto studerer psykologi, Stephan studerer økonomi og journalistikk, mens Otieno er på vei til å bli ingeniør. Kiplim studerer for å bli lærer.
– Vi ser at det har hjulpet å gå ut med hvem vi er andre steder, sier Mageto.
Stephan forteller litt om hva slags bøker de selger.
– Det er alle slags bøker  – alt fra barnebøker til dyrebøker og norske kokebøker, sier han, og legger til at de fleste bøkene er på norsk.
– Vi har noen få bøker på engelsk også, legger han smilende til.

Viktig offer

De fire hyggelige studentene erkjenner at det er vanskelig å være så langt borte fra barn og familie, men at de tre månedene i Norge er viktige.
– For en så god mulighet kan vi gjøre det offeret, sier Stephan.
– Vi ønsker jo ikke at barna våre skal få det vanskelig, skyter Mageto inn.

Ingen tigging

Nå håper Mageto og gjengen at innbyggerne i Åsane vil bli mindre redde for å åpne døren etter å ha lest saken i Åsane Tidende.

– Vi er ikke her for å tigge, men for å arbeide lovlig slik at vi kan betale våre skoleregninger, fastslår Stephen.
– Vi håper nå å få solgt litt flere bøker den siste tiden vår her. Vi tenker på fremtiden vår, og på fremtiden til neste generasjon, avslutter Mageto.
 

Av

Kristine Rande

kristine@aasanetidende.no