Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SIKRET: Sikkerhetsnettet har fått gjennomgå av nattens enorme vannmengder. (Foto: Nina Johnsen)

  • BEFARING: Trond Oddekalv venter på entreprenør for å ta en grundigere befaring i området. (Foto: Nina Johnsen)

Nettingen som ble satt opp i vinter kan ha vært avgjørende

– Det kunne fått langt større konsekvenser, sier Trond Oddekalv, arbeidsleder ved trikotasjemuseet.

Milaelva ble i januar i år sikret med to fangnett for å hindre ras og flom i det svært bratte terrenget like ovenfor Trikotasjemuseet i Salhus.

Elven skulle egentlig sikres i 2015 etter at to ras gikk fra fjellet i 2007, men fikk først innvilget rundt 600.000 kroner etter at museet søkte midler fra Riksantikvaren og Norsk kulturråd sent i 2017, som Åsane Tidende har omtalt tidligere.

Da sa Oddekalv dette:

– Dette har vi ventet lenge på. Nå slipper vi å gå med hjertet i halsen hver gang det regner litt mye.

Kunne vært verre

Natt til onsdag har det vært tilløp til flom flere steder i Bergen og Milaelva og mengder av vann og steinmasser har gjort stor skade på det nederste fangnettet noen 100 meter fra trikotasjefabrikken.

– Hadde det kommet like mye nedbør utover dagen som det gjorde i natt, kunne det blitt større konsekvenser. Nå kommer det en entreprenør og ser på terrenget og de løse steinmassene som vannet har dratt med seg. Nettet er skadet og må tømmes, men det har stoppet mye av vannet og steinene nedover.

– Vi kan være glade for at det ble satt opp disse sikkerhetsnettene tidligere i år med all den nedbøren vi har hatt. Dette viser hvor viktig den jobben med å sikre elven har vært.

Stoppet mye stein

Nettene skal stoppe mange kubikk, og har tatt mye løs stein på ferden nedover Tellevikfjellet.

– Er det grunn for beboere i nærområdet å bekymre seg?

– Det tror jeg ikke, men det er veldig mye trær i området, veldig bratt og faren er jo at disse kan falle ved et større ras. Det er jo litt skremmende, men sikringen har gjort jobben denne gangen og jeg tror vi skal slippe å bekymre oss.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker