Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SLUTT: Mjeldes samarbeid med Åsane fotball er forbi. Hvem blir hans etterfølger? (Foto: Erik Madsen)

Hvem blir Mjeldes etterfølger?

Åsane må på trenerjakt.

KOMMENTAR:

Mons Ivar Mjelde fikk ingen penger å bruke i sommerens overgangsvindu. Klubben var også svært avventende på direkte spørsmål om de ønsket å gi Osterøy-mannen fornyet tillit, selv om Mjelde selv ønsket å bli.

– Jeg håper på en raskest mulig avklaring og er veldig klar på at jeg ønsker å bli i Åsane . Jeg har fortsatt mye ugjort i denne klubben, sa han til ÅT sist.

Laget har prestert langt unna ambisjonene til styret – selv om de ambisjonene har vært ganske langt unna det en kan forvente av dette mannskapet. Hvorfor snakke om topp seks-plassering to sesonger på rad? Åsane har ikke vært i nærheten.

Det pinlige braknederlaget mot Kongsvinger sist og 1-2 mot Sogndal gjorde igjen nedrykk svært reelt. – for et mageplask det er at Åsane forsvinner ned etter uttalelsene om at klubben ønsket å ta et steg videre da de ikke valgte å forlenge med Kjetil Knutsen for to år siden.

Kampen mot Strømmen sendte Mjelde og Åsane ned på kvalikplass og det katastrofale 0-5-nederlaget styrket i alle fall ikke Mjeldes muligheter til å få ny kontrakt med Åsane. 

Tapet mot Kongsvinger for noen uker siden var Åsanes styggeste tap siden opprykket og markerte det største antiklimakset under Mjelde-epoken. Det endte med 3-4 mot et andredivisjonslag over to kamper.

Valget om å ikke forlenge med Mjelde har muligens styret avgjort for en stund siden.

For spillemessig ligner uansett ikke Åsane helt seg selv under Mjelde. Før fulgte en rød tråd gjennom klubben med offensiv ballbesittende fotball som et krav om identitet og spillestil.

Som tidligere Åsane-trener Morten Røssland sa da han var sjef på Myrdal for noen år tilbake:

– Vi spiller heller god fotball og taper, enn å spille møkkafotball og vinner.

Nå spiller Åsane egentlig en ganske primitiv og mindre attraktiv fotball – og det kunne styret bruke som argumenter mot Mjeldes håp om fornyet kontrakt. Og hvorfor fikk ikke Mjelde noe å handle for i sommer?

Har styret tillit til han?

Muligens fordi klubben ikke har midler – noe som kan skyldes nettopp lønningene til klubbens største profiler: Mons Ivar Mjelde og Erik Huseklepp, selv om deres lønninger hovedsakelig kommer fra en ekstern sponsor.

Samtidig kan det tolkes som et klart signal om at sportslig leder Trond Bjørndal ikke vil satse videre på treneren. At to år på Myrdal uten nevneverdig suksess får være nok. Hvorfor gi midler å handle for til en trener som er borte ved sesongslutt.

Og Bjørndals siste uttalelse til Åsane Tidende svekket heller ikke troen på at Åsane fotball ønsker en ny trener i 2019.

– Det er for tidlig å komme med en avklaring på trenersituasjonen. Først må divisjonstatus avgjøres, sa han på spørsmål om Mjelde var mannen klubben ønsker å satse videre på.

For hadde Mons Ivar Mjelde vært i klubbens planer, ville styret i Åsane fotball trolig signalisert for lengst at de ønsket Mjelde med videre. 

Hadde Åsane sagt i sommer: «Dette prosjektet har vi tro på. Vi ønsker å forlenge din kontrakt», hadde klubben skapt en trygghet og tro på deres eget prestisjeprosjekt. Da hadde nok også Mjelde fått penger til å styrke stallen i sommer. Da kunne også Åsane vært i en langt bedre situasjon på tabellen enn det tilfelle er nå.

Nei, Mons Ivar Mjelde har ikke levert like bra som Kjetil Knutsen. Ja, han har levert svakere enn styrets håpløse forventninger. I tillegg har en ubrukelig kunstgressbane, skader på nøkkelspillere og uro i klubbens første sesongen bidratt til at Mjelde aldri har fått satt sitt ordentlige stempel på laget.

Og husk på at Kjetil Knutsen hadde spillere som Vegard Moberg, Jacob Glesnes, Eirik Wollen Steen, Kristoffer Nesse Spehensen, Joachim Soltvedt og Geir André Herrem i stallen.

Svake investeringer

For Åsane fotball som klubb har også sviktet. Både når det kommer til spillerlogistikk og investeringer.

Mons Ivar Mjelde har egentlig levert som forventet med de ressursene og det spillermaterialet han har hatt til rådighet. Men hvorfor da sparke Knutsen som leverte bedre uten å være i en 100 prosent-stilling i Åsane fotball?

Det kan også diskuteres om Mjelde, Mangersnes og Trond Bjørndal har vist nok kløkt på overgangsmarkedet. Der så Åsane langt skarpere ut med Knutsen/Kalvenes.

Klubben har brukt for mye penger på enkeltspillere – og spillerlogistikken har stort sett vært brutalt dårlig. Et fåtall av klubbens spillere som har kommet inn etter 2016-sesongen har prestert godt nok. De fleste av dem langt unna det nivået som kreves. Dennis Antwi, til dels Erik Huseklepp er kanskje unntakene.

I tillegg var det allerede klart at assistent Tom Mangersnes forsvant etter sommeren. Det kan også der trekkes paralleller til Morten Kalvenes, assistenten til Kjetil Knutsen som i likhet med Mangersnes, ble klar for nye arbeidsoppgaver midt i sesong.

Nå kan det heller minne litt om Kjetil Knutsen-fadesen da kontraktsnakket stadig ble utsatt – og til slutt endte på katastrofalt vis.

– Vi hadde aldri noen dialog, sa Knutsen den gang da vi lurte på om han hadde fått tilbud om ny kontrakt med klubben på et tidligere tidspunkt i sesongen.

Men resultatene har vært svake. 

Kanskje de aldri burde kvittet seg med Kjetil Knutsen likevel? For det var det de gjorde selv om den nåværende Bodø-Glimt-treneren var på utgående kontrakt.

Hvem er aktuelle?

Flere av lagets viktigste spillere er nå uten kontrakt etter årets sesong. Det hele virker litt planløst og tafatt.

En krasjlanding ned til 2. divisjon med et halvt lag uten kontrakt  virker ikke lovende.

De ble advart i fjor.

Men hvem er aktuelle kandidater nå? Vil Trond Bjørndal ha et nytt stort navn som Luis Pimenta – mannen som ledet Kongsvinger til NM-finale for noen år siden, og nylig ble ledig på markedet og kjenner Obosligaen godt?

Kanskje Åsane vil ha en billigere løsning reint økonomisk? Muligens en ung og sulten trener fra Bergen?

Er unge Sindre Tjelmeland klar allerede nå etter å ha levert bra med Åsane 2 og U-18-laget? Trolig ikke.

Tommy Knarvik er en ung fremadstormende trener som har skapt et solid byggverk på Sotra med øyens nest beste lag. Han rykket opp med hardtsatsende striler. Et spennende navn som trolig ikke vil koste Åsane skjorten. Han har imidlertid fornyet kontrakten med strilene,

Fyllingsdalen-trener Hiep Tran gjorde det bra med Varegg, kjempet om opprykk med Fyllingsdalen, og er en ung, lokal og svært ambisiøs type.

Jan Eivind Brudvik i Tertnes var aktuell da klubben valgte å gå for Kjetil Knutsen etter mange gode sesonger med klubben fra Åstveit. Han er nok ikke like aktuell i dag, men den tidligere Brann- og Åsane-spilleren er lokal, har et godt nettverk og kjenner klubben godt.

Kanskje han kunne tatt med seg Jahn-Ove Wiik som assistent? Er det noen som kunne ført klubben på rett spor i form av identitet, sjel og som har Åsane i blodet, er det nettopp moldenseren som selv bekrefter til Åsane Tidende at han ønsker å bli trener nå etter karrieren.

Hva med Mathias Macody Lund? Han er i alle fall et superlokalt og ekstremt spennende alternativ – et definitivt sjansespill, men 29-åringen fra Sandviken har levert to strake opprykk med et Bergen Nord-lag som hadde møtt veggen. Macody Lund i spann med Jahn-Ove Wiik hadde skapt et lokalt trenerteam for fremtiden. Hvor smart det hadde vært er en annen sak, men kanskje det er på tide at Trond Bjørndal og Åsane våger litt mer. Det kan bli en suksess eller en dundrende fiasko. Men slik vil det være uansett.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker