Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SNØ OG SOMMER: Berit Gjerstad er i full sving med å planlegge årets sommermarked til tross for at kalenderen sier mars og det har vært snø på bakken. – Det er viktig å være tidlig ute, sier hun med et smil.

– Jeg har merket en holdningsendring

Berit Gjerstad i Åsane frivilligsentral er i full gang med å planlegge årets sommermarked til tross for at bakken tidvis har vært dekket av snø og is. – Jeg har merket en holdningsendring. Nå er ikke alle opptatt av å kjøpe alt nytt, og gjenbruk er i vinden. Det er utrolig bra, sier hun.

Lørdag 25. mai går årets sommermarked av stabelen i og ved U82-huset. I likhet med tidligere er arrangementet i regi av Åsane frivilligsentral, Arna og Åsane kulturkontor, Åsane hagelag og Bærekraftig liv Ulset. Tradisjonen tro blir det bruktmarked og kafé til inntekt for risprosjektet i Burma som Vestkysten sportsklubb står bak. I tillegg planlegger de et storstilt mat-, kunst- og håndverksmarked på grusbanen bak huset.

– I fjor hadde vi elleve matprodusenter på stand, og i år håper vi på minst 20 stykker. Det er plass til dette i teltet, og da har vi satt av tre ganger tre meter per person. I tillegg kan vi doble teltkapasiteten om nødvendig. Det er god plass på grusbanen, men vi er avhengige av at folk kjapt melder sin interesse, sier Berit Gjerstad, daglig leder ved Åsane frivilligsentral.

Gjenbruk i fokus

Gjerstad sier videre at markedet skal være bærekraftig. Hun ønsker spesielt at lokale matprodusenter og utøvere innen kunst og håndverk tar kontakt for å ha en stand på sommermarkedet.

– Noen lager egen kosmetikk og sminke. Det hadde vært kult å ha med noe slikt på markedet, sier hun og legger til at det er gratis å være med på sommermarkedet.

Den daglige lederen for frivilligsentralen trekker også frem noen unge gutter som deltok i fjor.

– De hadde brent inn bilder i planker av rekved som de solgte på markedet. Dette var utrolig stilig, og vi kjøpte flere slike bilder som vi har her på U82-huset, forteller hun.

Gjerstad har et håp om at flere barn og unge tar kontakt for å bidra på markedet.

– Samtidig er det viktig at det de eventuelt skal selge må være innenfor kategoriene bærekraftig og gjenbruk. De kan selge gamle leker som de ikke lenger benytter seg av, men det er enda kulere om de har med seg noe de har laget selv av gamle ting, uttaler Gjerstad.

Hun kan fortelle at det allerede er mange som har meldt seg til sommermarkedet i slutten av mai.

– Lottes lefser kommer tilbake. I fjor solgte hun lefser i store mengder, sier hun med et smil.

Gjerstad har også vært i kontakt med Morvik hjemmebakeri.

– De har lovet å stille, og tar med seg noen av produktene sine opp hit den lørdagen, forteller hun.

Håper på 10.000

Gjerstad forteller at de har plass til det aller meste av produkter på markedet, men de tar ikke inn dem som ønsker å selge kaffe og skillingsboller.

– Nei, da går det i direkte konkurranse med kafeen inne i U82-huset som guttene i Vestkysten sportsklubb holder til inntekt for risprosjektet i Burma, sier hun.

I fjor ble det totalt rundt 10.000 kroner i inntekter til prosjektet fra bruktmarkedet og kafeen.

– Det var ny rekord i fjor, og vi håper selvsagt at vi oppnår samme sum i år, sier hun.

Gjerstad forteller at det totalt i løpet av et år blir samlet inn enda flere penger til prosjektet.

– Ja, det kommer penger fra blant annet basar og reparasjonskafeen. Totalt sett førte dette til at de kunne levere hele 150.000 måltider med ris til barnehjem og skoler i fjor. Det er ganske fantastisk, sier hun.

Den daglige lederen for frivilligsentralen er også fornøyd med at Åsane hagelag er med på arrangørlaget.

– De er skikkelig flinke, og det blir spennende å se hva de har med seg i år. Det hadde vært gøy med noen krydderurter, sier hun.

Skog og grønne flekker

Årets sommermarked har ikke glemt barna denne gangen heller. Det blir eventyrskog, og i år er temaet skog og grønne flekker. Aida Rokolj, kulturkontorkoordinator ved Arna og Åsane kulturkontor, forteller at de har blitt inspirert av Bærekraftig liv Ulset sitt initiativ til å redde Åstveitskogen høsten 2018.

– Vi har blitt enda mer oppmerksomme på de grønne lungene og flekkene i Åsane som vi må ta vare på, sier hun.

Rokolj legger til at de i forbindelse med sommermarkedet 25. mai inviterer barn og ungdom til å lage og bidra til årets eventyrskog med alt fra stein, tre, papir og maling til graffitispray.

– Sammen skal vi skape en utendørsutstilling og et pusterom midt i vakre, men travle Åsane, sier Rokolj.

For de eldste barna blir det workshop med den populære graffitikunstneren M.u.M. Det blir dessuten et kreativt verksted med kunstnerne Adela Salomon-Hammersland og Krister Salomon-Hammersland for barn helt ned i treårsalderen og voksne opp i hundreårsalderen.

– Vi skal jobbe med å lage treskapninger. Videre skal vi brodere hjerter til hjertetreet vårt. I tillegg skal vi lage kort, informerer hun.  

Kulturkontorkoordinatoren forteller at de i forkant skal samarbeide med Bærekraftig liv Ulset, en kunstner og teaterfolk samt med skoler og barnehager.

– Vi skal sette fokus på skog og grønne flekker, og alt biologisk mangfold som er å finne i vårt økosystem i Åsane, sier hun til Åsane Tidende.

Bærekraftig fra A til Å

Gjerstad forteller engasjert at hun gleder seg til årets marked.

– Det er kjekt at kulturkontoret er engasjert med tilbud til barn og unge. De henter inn flinke, profesjonelle folk som lar barna få prøve seg, sier hun.

Gjerstad sier at de tidligere har hatt mye pynt med perler til eventyrskogen og sommermarkedet.

– Vi har kommet frem til at det er vel mye plast i dette, og vi har derfor endret litt på bruken av perler. Nå skal alt være bærekraftig fra A til Å, sier hun med et smil.

Lørdag 25. mai går altså årets marked av stabelen. Gjerstad håper på sol og mye folk.

– Ja, vi håper på nok en suksess. I tillegg ønsker vi å komme i kontakt så raskt som mulig med alle som har lyst til å bidra under årets sommermarked 2019, avslutter Berit Gjerstad.

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker