Lokalavis for Åsane og omegn!
  • DUNDRER LØS: Julia Raa har trent med Ajax og har allerede bestemt seg: hun vil bli proff.

Julia (9) får skryt av nederlandsk storklubb

Hun har trent med Ajax og beskrives som et unikt talent. – Jeg tenker fotball hele tiden, sier Julia Raa fra Flaktveit.

Vi treffer 9-åringen på Breimyra sammen med faren John William Raa – fotballbanen hun tilbringer det meste av sin fritid.

– Jeg elsker å spille fotball og trener stort sett hver dag. Jeg trener mye med pappa, sier hun til Åsane Tidende.

Hun begynte å spille fotball da hun var seks år gammel, men tross sin unge alder, er Flaktveit-jenten klar på at det er fotballspiller hun vil bli.

– Jeg vil bli fotballproff, det vet jeg allerede nå. Jeg trener hver dag for å bli best mulig og vil gjerne spille med guttelag, siden nivået er litt høyere og jeg kan utvikle meg til å bli enda bedre, smiler hun.

Trente med Ajax

For Raa har allerede som 9-åring rukket å bli invitert til Ajax sitt talentakademi i Nederland. Senest i sommer var hun i Amsterdam på treningsleir med den nederlandske storklubben som er verdenskjent for sitt akademi og talentutvikling.

Ajax sitt talentakademi har produsert tidligere verdensstjerner som Dennis Bergkamp, Marco Van Basten, Johan Cruyff og Edgar Davids. Nå vil Flaktveit-jenten fortsette å trene med Amsterdam-klubben.

– Det var kjempespennende og veldig gøy. Men også tungt, fordi treningene der nede var tøffe og annerledes enn på Flaktveit.

– Jeg ble veldig inspirert og håper å reise tilbake neste sommer. Det har vært en stor opplevelse, fortsetter hun.

Trener med guttene

Åsane Tidende fikk tilgang på en e-post fra Jonathan Kolf. Han er trener for ungdomslaget til FC Utrecht i Holland og tidligere trener for Ajax. De siste to årene har han trent Julia Raa under Ajax sine årlige sommerleirer, og ga i tillegg 9-åringen private treningstimer i den nederlandske storbyen.

«Hun er veldig ambisiøs og elsker fotball. Hun er mye lenger fremme enn de andre jentene på hennes alder, og derfor har hun kun trent med guttene da hun har vært og trent med oss», skriver han.

Raa merket at Ajax-oppholdet var en helt annen hverdag.

– Jeg fikk hver dag beskjed om å spise mer og få i meg proteiner. Det var mye strengere, men jeg likte meg utrolig godt, sier hun.

– Ferdigheter jeg aldri har sett

Atle Ingebrigtsen er en del av trenerteamet i satsingslaget Marikollen, i tillegg til å være fysisk trener og ansvar for spillerutvikling i toppserieklubben Sandviken på kvinnesiden.

Han har latt seg begeistre over 9-åringens ferdigheter.

– Hun har ferdigheter som jeg aldri har sett før i denne alderen. Hun er på nivå med noen av de aller største talentene jeg har sett i jenteklasser og jeg har mange referanser, sier Ingebrigtsen.

– Hun er veldig langt fremme for alderen sin, men først og fremst handler det om at hun trives med fotballen og får mulighet til å trene med andre som er på hennes nivå, fortsetter han.

Ingebrigtsen forteller også at det lille fotballtalentet har fanget oppmerksomheten til flere Sandviken-spillere under trening i Vestlandshallen.

– Sandviken-spillerne har lagt merke til henne og spurt om hvem hun er, for det er tydelig at hun har ekstreme ferdigheter, sier han.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no